Σελίδες

Ετυμολογία/Etymology

react : αντιδρώ = τηρώ αρνητική θέση, ενεργώ με αντίθετο τρόπο, ενταντιώνομαι --> συμπεριφέρομαι θετικά ή αρνητικά σε κάποιο ερέθισμα
reaction : αντίδραση = το αποτέλεσμα μιας ενέργειας / δράσης / εναντίωσης


Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΦΟΡΤΣΑ ΤΟ ΠΕΤΑΛΙ, ΝΑ 'ΡΘΟΥΝΕ ΚΙ ΑΛΛΟΙ...


Οι ποδηλατοπορείες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας έχουν γίνει το MUST της εποχής...


Φορούν αντιανεμικά, φόρμες, κολάν, κράνη και «πλημμυρίζουν» στους δρόμους της Αθήνας… Όλοι είναι πανέτοιμοι για την πορεία FREEDAY FRIDAY που ξεκινά κάθε Παρασκευή βράδυ λίγο μετά τις 9 και μισή…Τότε οι δρόμοι γεμίζουν με χιλιάδες ποδήλατα….Ποδήλατα πολύχρωμα…μοντέρνα… τελευταίας τεχνολογίας… mountain bikes, γυναικεία ποδήλατα σουηδικού τύπου, σπαστά, ποδήλατα πόλης, διπλά ποδήλατα ….με τους αναβάτες τους να περνούν μοναδικές στιγμές δικαιώνοντας τους για την…πεταλο…προσπάθεια…. 

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ… 

Παρακολουθώντας την πολύχρωμη πορεία των δίτροχων μέσα από τους δρόμους -από άλλες συνθήκες ασφυκτικά γεμάτους με αυτοκίνητα- η ίδια η πόλη και οι άνθρωποί της μοιάζουν να μεταλλάσσονται... Δεν πρόκειται για αθλητές αγώνων ταχύτητας… αλλά μοιάζουν με «αγωνιστές» της ορθοπεταλιάς που απολαμβάνουν την βόλτα τους! 

Γελούν, φωνάζουν, τραγουδούν, συχνά σταματούν για να μιλήσουν με τους περαστικούς και να τους εξηγήσουν περί τίνος πρόκειται. Ο ρυθμός είναι βατός και οι στάσεις συχνές, με αποτέλεσμα άνθρωποι κάθε ηλικίας να μπορούν να απολαύσουν τη διαδρομή. Το “Freeday”, έχει αποδείξει ότι το ποδήλατο δεν αφορά μικρή ομάδα νέων αλλά χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, ζευγάρια, παρέες, γονείς με παιδιά, ποδηλάτες από όλες τις περιοχές της Αθήνας οι οποίοι μαζεύονται γεμάτοι όρεξη κάθε Παρασκευή για να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία. 


Η πρωτοβουλία της «ποδηλατοπορείας» ξεκίνησε την δράση της, μέσω γνωστής σελίδας δικτύωσης, τον Οκτώβριο του 2009 με συμμετοχή λίγων κατοίκων της πόλης, διαφόρων ηλικιών και ενδιαφερόντων, με κοινή όμως της αγάπη τους για το ποδήλατο και τη διάθεσή τους να συμβάλλουν στην ένταξη του, στη ζωή της πόλης. Η πρωτοβουλία αυτή, δεν έχει χορηγούς και στηρίζεται καθαρά στις προσπάθειες των μελών της. 

Ξεκινώντας από μια μικρή ομάδα ποδηλάτων κατόρθωσε σήμερα να αριθμεί παραπάνω από 2000 συμμετέχοντες οι οποίοι ποδηλατούν σε συνολική διαδρομή 40-75 χλμ., στους φωτισμένους δρόμους της πόλης προκαλώντας όλους να δούμε τη μετακίνηση με άλλο μάτι… Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που οι περαστικοί χειροκροτούν με ενθουσιασμό και τους δίνουν ρυθμό! 

Σημεία όπως το Θησείο, το γήπεδο Καραϊσκάκη, το λιμάνι του Πειραιά και το Πεδίο του Άρεως αποτελούν το σημείο συνάντησης διαφόρων ομάδων ποδηλάτων (COMBO RIDERS- ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ - FREEDAY FRIDAY - ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΣΕΣ, CRITICAL MASS και άλλα πολλά)… 


ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ή ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ; 

Την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, μεταξύ άλλων, συναντήσαμε τον Γιώργο Γάκη. Ο ίδιος έκανε την πρώτη βραδινή βόλτα τον Μάιο του 2010 και από τότε δίνει αδιαλείπτως το «παρών» καθώς, όπως δηλώνει, μόνο με το ποδήλατο βρίσκει «ένα αντίδοτο στην κρίση, στο άγχος και σε όλη την αρνητική ενέργεια που μας κατακλύζει. Για εμάς τους ποδηλάτες αυτή η βόλτα είναι η έξοδος της Παρασκευής. Όπως η πλειονότητα των Αθηναίων φορά τα καλά της και βγαίνει για ποτό, εμείς φοράμε τα κράνη μας και βγαίνουμε για...βραδινή ποδηλασία!». 

Η ποδηλατοβόλτα είναι οργανωμένη με τέτοιον τρόπο ώστε τα αυτοκίνητα- η βασική απειλή για τον ποδηλάτη- δεν αναμειγνύονται με τους συμμετέχοντες. Μάλιστα, η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική. Ένα περιπολικό συνοδεύει την πορεία και αποκλείει τη διέλευση των οχημάτων αφήνοντας ελεύθερη μια λωρίδα για τα αυτοκίνητα. 


ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΡΑ! 

Συνεπώς, ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται σε ασφαλή πίστα για όσους λαχταρούν να ανέβουν στη σέλα. «Όλοι κρύβουμε ένα ποδηλάτη μέσα μας, είμαστε εν δυνάμει ποδηλάτες, απλά κάποιοι δεν το έχουν ακόμη τολμήσει» τονίζει στην «Αττική Περιφέρεια» η Πηνελόπη Ντρες, δημοσιογράφος. Η βραδινή ποδηλατοβόλτα, πέραν των άλλων, αποτελεί για την ίδια, πράξη πολιτική, στέλνοντας μήνυμα προς τις δημοτικές και κρατικές αρχές, για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, αλλά και τρόπος διαφυγής από τα άγχη του επαγγέλματος. «Πρέπει η Αθήνα και η Αττική γενικότερα να γίνει πιο πράσινη και όλοι μας να χαμογελάμε. Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πόλης, το οποίο θα συνδέει την μια περιοχή με την άλλη και θα μπορούν όλοι να κάνουν ελεύθερα τις βόλτες τους, χωρίς το φόβο των αυτοκινήτων» συμπληρώνει η Πηνελόπη.


ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΛΩΡΙΔΕΣ 

Την ελεύθερη χρήση των λεωφορειολωρίδων από τους ποδηλάτες εξετάζει να θεσμοθετήσει με ειδική διάταξη το υπουργείο Υποδομών, κατόπιν παραίνεσης του Γιώργου Παπανδρέου. 

Το Υπουργείο Υγείας θα «σκορπίσει» περίπου 6500 ποδήλατα σε διάφορα πάρκα και δάση της Αττικής. Μάλιστα ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί, για τη προμήθεια χιλιάδων ποδηλάτων, είναι σε εξέλιξη ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Χρ. Αηδόνης δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να εγκαταστήσουμε τα ποδήλατα έτοιμα προς χρήση σε πάρκα και σε άλση της Αττικής εντός του έτους ή το πολύ στις αρχές του νέου έτους», ακολουθώντας το παράδειγμα του Λονδίνου και άλλων πόλεων όπου είτε εταιρείες εκμεταλλεύονται τα ποδήλατα είτε χορηγούν τη δράση. 

Η επόμενη φάση είναι το ποδήλατο, να βγει στο δρόμο με ασφάλεια. Το σύστημα θα βασίζεται σε μια μαγνητική κάρτα. Όποιος επιθυμεί, θα αγοράζει την μαγνητική κάρτα για να το ξεκλειδώνει από τους σταθμούς, θα κάνει τη διαδρομή που επιθυμεί και στην συνέχεια θα το ξαναφήνει για να είναι διαθέσιμο για τον επόμενο αναβάτη! Το ποδήλατο αποτελεί ένα καλό και οικονομικό εργαλείο για τη μετακίνηση των πολιτών αλλά και για άσκηση. Δεν χρειάζεται στάθμευση, δεν επηρεάζεται από την κυκλοφορία και είναι απόλυτα οικολογικό. 

Λοιπόν; Είστε έτοιμη για την επόμενη βόλτα; 

ΠΗΓΗ: attikipress.gr

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοι φίλοι σας επισημαινω τα λαθακια στα ονοματα διαφορων ομαδων και το οτι το CRITICAL MASS δεν ειναι ομαδα ειναι μηνιαια διαδηλωση που οργανωνεται απο ομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή